2013. október 4., péntek

Sokkoló: 11 alapanyagból készül a gyorsétterem sült krumplija


A cikket sok vád érte, nem értek a kémiához, nincs módomban az igazságról meggyőződni, de bennem elolvasása óta motoz egy gondolat. Ezt mintha senki sem vette volna észre pedig nagyon fontos: lehetséges hogy itthon is használnak a gyorséttermek GMO növényekből előállított alapanyagokat? Nálunk nincs genetikailag módosított növénytermesztés, sem repce sem más, viszont a legnagyobb gyorséttermi lánc nem csak hazai alapanyagokat használ, sőt ha jól tudom alig használ. Mit gondoltok hogyan lehetne ennek utána nézni? Van erről valamilyen anyag, kutatás?   

A cikkel kapcsolatban: lehet nem a richpoi írta, lehet nem is hozzáértő, de arra nagyon jó hogy felhívja a figyelmünket a tartósító, finomító, állományjavító, és színező adalékokra.

Első rész:
Sokkoló: 11 alapanyagból készül a gyorsétterem sült krumplija





 
Normál esetben a sült krumplinak három összetevője van: a burgonya, a só és az olaj. Nos, úgy tűnik egy gyorsétterem-láncnál nem ez a bevált módszer.
Tavaly év elején egy gyorsétkezde egy átláthatósági kampányt indított, hogy egy egészségügyileg valósághű képet adjanak a fogyasztóknak. Ennek érdekében a cég a honlapján közzétette az ételek összetevőit és azok előállítási módját. Kíváncsiságból utánanéztünk, hogy mi is van a látszólag egyszerűen elkészíthető sült krumpliban. Meglepődve tapasztaltuk, hogy 11, azaz tizenegy összetevője van a hasábburgonyának. Íme:
  • Burgonya. – Örömmel fogadtuk, hogy ez a hozzávaló volt először megemlítve.
  • Repceolaj. – Manapság a repce - amiből később az olaj készült - többnyire genetikailag módosított. (Nálunk nincs genetikailag módosított növénytermesztés, a cikk amerikai). Jellegzetes aromája van, kénsavval való finomítás után sárga színű, majdnem szagtalan. (Viszont hogy finomítják az biztos, valószínű mindet ami kapható, de mivel?)
  • Hidrogénezett szójabab olaj. – Hasonlóan a repcéhez, a szójabab is lehet genetikailag módosított. Mi több, a hidrogénezési folyamat telítetté és egészségtelenebbé teszi a szójafélét. Az olaj felhasználása a kozmetikumok, szappanok, piperecikkek alapanyagától a biodízel üzemanyagon át a festékhigítókig és műanyagokig terjed - olvasható a wikipedia.hu-n.
  • Pórsáfrány olaj. – Egészséges olajnak tartják számon.
  • „Természetes aroma.” – Leginkább növényi eredetű ízfokozókat alkalmaznak az étteremláncnál.
  • Dextróz. – Egy cukorfajta. Gyümölcscukor.
  • Nátrium-pirofoszfát. – Ezt az összetevőt a sült krumpli színének fenntartásáért alkalmazzák. A vegyipari ágazat biztonsági adatainál feltüntetik, hogy fogyasztása igen komoly veszélyeket jelenthet.
  • Dimetil-polisziloxán. – Habzásgátló szer, a wikipedia.hu szerint használják a kontaktlencsétől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.
  • Citromsav. – Tartósítószerként veszik igénybe.
  • Növényi olajak sütéshez. – Egy hét összetevős keverék, mely magában foglalja a repceolajat, a kukoricaolajat, a szójaolajat, a hidrogénezett szójabab olajat, a terc-butil-hidrokinont, a citromsavat, és a dimetil-polisziloxánt. 
  • Terc-butil-hidrokinon. – A kőolajszármazékot tartósítóként alkalmazzák. Összefüggésbe hozható az asztmával, a bőrbetegségekkel, a hormonális zavarokkal, a hosszú távú állatkísérletekkel, a rák kialakulásával és a DNS károsodásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése