2014. július 15., kedd

A csodálatos kollagén



Kollagén a ragasztó


A kollagén a test természetes terméke, a test ragasztójának is nevezik, mert összeköti az izmokat, a bőr kötőszöveteit, a szalagokat, a porcokat, az inakat. Fontos szerepet játszik a haj és köröm egészségében, molekuláris szerkezete biztosítja az inak és izmok erősségét és elasztikusságát. Nélkülözhetetlen szerepet játszik a csontok és a fogak felépítésében. A fogak és a csontok csak úgy tudnak egészségesen kifejlődni, ha a testben lévő ásványi anyagok a kollagénnel egyesülnek, és együtt támogatják annak fejlődést. Minden pillanatban, amikor a testnek szüksége van új sejtek termelődésére, mint pl. a fejlődési korszakban, a gyógyítás folyamatában, a kollagén építő fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik. A kollagén rostos hálót képez az egész testben, zselatinos anyaga pedig emlékeztet a ragasztóra, mely mindent mindennel összeköt. A kollagén összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. Innen ered az a latin eredetű mondás, hogy „a kollagén a test ragasztója.”


A kollagén és az öregedés

A szervezetben és a bőrben pusztító leépülési folyamatot okoz a kollagén hiánya. Számos tanulmány kimutatta, hogy az a személy, aki betöltötte az 40. évét, elvesztette a kollagén állományának 30 % - át. 50 éves korra ez a mennyiség 60%-ra nő. A kollagén termelődésének csökkenésével a bőr kevesebb vizet raktároz, és megjelennek az első ráncok.

A szem teste matt lesz, az izmok feszessége csökken, a bőr elvékonyodik, és törékennyé válik, szárazsága fokozódik, a bőr rugalmasságának csökkenését apró ráncok formájában érzékeljük. Kialakulhatnak különböző bőrbetegségek és bőrelváltozások, esetenként bőrallergiák. Változik a bőrszín, vörös majd egyre sötétedő barna foltok jelennek meg a bőr felszínén, az anyajegyek könnyebben elfertőződhetnek. Mivel csökken a bőr feszessége, és a kötőszövetek meglazulna k, a ráncosodásért is elsősorban a kollagén öregedése "kiszáradása" tehető felelőssé.

A kollagén öregedése alatt azt értjük, amikor az alkotó aminosavak között különböző kötések alakulnak ki, így az vizet veszít, alakja megváltozik, a kollagént normálisan lebontó enzimmel szemben ellenállóbb lesz, így nehezebben újul meg. Öregedése során a láncok közötti keresztkötések száma nő, így elveszti nedvességmegtartó képességét feszességét. Mivel a bőr szerkezete már kevésbé egészséges, csökken az ellenálló képessége a baktériumok ellen, megnő a vírusok kialakulásának kockázata.

Az öregedés első jelei nemcsak a bőr szintjén érzékelhetőek.

Minden aktivitás, amit eddig könnyedén végeztünk, (futás, hajolás, lépcsőzés…stb) hirtelen fájdalmassá válik. Ez annak köszönhető, hogy a kollagén hiány következében legyengül a csontszerkezet, az izmok, inak és ízületek szövetei elernyednek. Egyszóval érezzük, hogy az öregedés folyamata elkezdődött. Ma már megfelelően tudjuk pótolni a kollagén hiányt, testünkben ahhoz, hogy a kellemetlen tüneteket elkerüljük!

A kollagén és a bőr

25 éves kor felé a test kollagén termelődése kezd lecsökkenni, és ez látható tüneteket produkál a bőrön. Ez a folyamat egyre csak lassul, míg akár az 50. és 60. életkorra szinte teljesen le is állhat. Különféle tanulmányok bizonyították, hogy a kollagén normális termelődése évente 1% -kal csökken. Így az 50. életkorra az ember elveszti a teste kollagén termelés képességének minimum 15%-át. Az életmód befolyásolja, hogy az évi 1%-os csökkenés több lesz-e. A kollagén termelés lelassulásával a bőr kevesebb vizet tartalmaz, megereszkedik és megjelennek az első ráncok.
A kollagén hiány következtében a bőr kapilláris szövetei megduzzadnak, ezzel megakadályozzák azt, hogy a bőr megtartsa a vizet és a tápanyagokat. Ezután lassan egyre több ránc jelenik meg az arcon, a szem körül, megnő a fertőzések és a különféle bőrelváltozások kialakulásának a kockázata. Változik a bőrszín, először halvány rózsaszínes foltok jelentkeznek a bőrön, majd idővel ezek sötétednek. Mivel a bőr szerkezete már kevésbé egészséges, csökken az ellenálló képessége a baktériumok ellen, megnő a vírusok kialakulásának kockázata. A belsőleg fogyasztott kollagén nagyban segíti a szövetek és a bőr megújulását, ezáltal lelassulnak az öregedési folyamatok.

A kollagén szilárdítja az inakat, az ízületi tokokat, és az erek falát.

A porcok 67% - át alkotja kollagén, zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Testünk éjszaka, alvás közben megkeresi a rendelkezésére álló kollagén és tápanyag- állományt, melyeket átalakítja olyan anyagokká, melyeket felhasznál a regeneráláshoz. Annak érdekében, hogy fejlődjenek az izmok, ízületek, inak, szalagok, hogy regenerálódjanak a szervek és a bőr szerkezete, a test beindítja az alfa szakaszban a fehérjeszintézis folyamatát, ennek lezajlásához pedig elengedhetetlen a kollagén pótlás.
A kutatások bebizonyították, hogy minden betegnek, akik ízületi gyulladásban szenvedtek, a szervezetükben kimutatható volt a kollagén hiánya. A vérben kimutatott antitestek támadták az immunrendszert, és ezzel együtt legyengült az ízületek és a porcok ellenálló képessége. Ezek az antitestek a kollagén ellenségei, úgy mozognak, mint a harcra kész katonák, akik el akarják pusztítani a porcok és ízületek védelmezőjét: a kollagént.
Ennek következtében az immunrendszer válasza a támadásra az, hogy legyengíti a porcokat és az ízületeket. Így érinti ez a probléma a csuklót, a térdet, a csípőt, és a vállat.

Forrás:

Mayam növényi kollagén:

Fotó:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése