2014. január 24., péntek

Készítsünk együtt gyógynövényeken alapuló természetes parfümötAlapismeretek a parfümkészítéshez
avagy mire jók a gyógyhatású gyógynövények...

Bizonyára már hallottatok arról, hogy különböző illatok más ütemben párolognak, ezért különböztetünk meg fej, szív, valamint alap illatokat.
Ebben is – mint mindenben – megtalálhatjuk az őshagyomány nyomait, persze csak ha eléggé keressük :)
A hármasság a világot mozgató elem megjelenítése, alapja egy ősi vízözön előtt hagyomány lehet, (csak két példa ahol megtaláljuk: Hermész Triszmegisztos Tabula Smaragdinája és a bibliai Újszövetség).
Három a magyar igazság és egy a ráadás, szól a mondás, valahogy itt is így van, létezik még egy csoport ami nem tartozik sehová mégis részese az egésznek, az úgynevezett rögzítő illatok (rózsa, vanília), melyek összetartják a többit, jellemzően az alapillatok nagy része ide is tartozik.
Tehát látható hogy vékony mezsgyén mozgunk, minden parfümház igyekszik valamit kitalálni amitől ő különlegessé válik a többihez képest. Mert ha elkezdesz illatokkal foglalkozni rögtön látod hogy nem az összetevők miatt olyan drágák a parfümök, hanem sokkal inkább azok miatt akik kitalálják őket. Hogy miért is kezdtem parfümkészítésbe? A történet még gyerekkoromban kezdődött, amikor szembesültem azzal hogy csak egy jól működő érzékszervet kaptam a sorstól. A hallásom kritikán aluli, a látásom mára nagyjából rendben van, de induláskor olyan kancsal voltam, ahogy a nagykönyvben meg van írva, hol itt hol ott kellett évekig letakart lencsés szemüveget hordanom (a távollátáshoz most is dioptria kell ha nem is túl nagy). Hozzáteszem még, hogy fogszabályzót szereltek a számba, így már talán el tudod képzelni honnan is indultam és miért jelentett olyan nagy örömöt amikor felfedeztem hogy a szaglásom különleges, hogy mások nem érzik úgy az illatokat mint én. Nem mintha bármire fel tudtam volna használni ezt a képességet, csak arra volt jó, hogy borzasztóan szenvedjek a rossz szagoktól, na meg arra hogy egy szippantás után meg tudom állapítani egy ételről hogy romlott vagy még fogyasztható. Szóval sok hasznát nem vettem az egyetlen jó érzékszervemnek, így jutottam el néhány évvel azelőttig amikor is a gyógynövényismeret elsajátításába fogtam, majd ráébredtem hogy soknak közülük kifejezetten jó illata van. Jelenleg azért küzdök hogy meghonosítsam az otthoni parfümkészítést gyógynövények illóolajára alapozva. Ha érzel rá késztetést iratkozz fel, kövess és kérdezz… elvégre azért tanulok természetgyógyászatot, hogy segíthessek embertársaimnak.Hogyan válasszunk illatot, hogy az bennünket fejezzen ki, de másokat is elvarázsoljon? Elöljáróban jó tudni, hogy a parfümöket négy (más források szerint hat vagy hét) kategóriába soroljuk (lent). Vannak citrus, virág, ámbra vagy keleti és fa alapú kompozíciók, de ezek egymással is kombinálhatók, hiszen egy-egy termék gyakran húsz-harminc alapanyagból áll a narancstól a jázminon át egészen a vaníliáig.

A világ legdrágább parfümje az Ománban gyártott Amouage százhúsz természetes adalékanyagot tartalmaz, többek közt mirhát, tömjént, tubarózsát, ilang-ilang gyantát, mósuszt és szantálfát.

Az illat ugyanis rendkívül bonyolult többtételes kompozíció, melyet érzékszerveink csak fokozatosan képesek feldolgozni, és amelynek egyes rétegei három szakaszban szabadulnak fel.

Az illat fejjegyét rögtön érezzük, a szíve az, ami később bontakozik ki és minden ember bőrén más, az alapja pedig még napok múlva (a pézsmaolaj például negyven évig) is érződik.
Hat az illatra a környezet hőmérséklete és nedvességtartalma is, testünkön akkor érvényesül a legjobban, ha fürdés után a már szárazra törölt, de még meleg bőrre permetezzük. Mivel a jó parfüm nem olcsó dolog, oda érdemes fújni, ahol a legmelegebb a bőr, mert ott intenzíven párolog. Ilyen hely a csukló belső hajlata, a fül mögötti terület és a könyökhajlat környéke.

Szinte mindenkinek más illat esik jól nyáron és télen, munkahelyre vagy estélyre, de ezek általában illatkarakteren belüli különbségek. Jó útmutató az évszak szerinti csoportosítás: nyáron a könnyű, friss, gyümölcsös virágillatok, télen pedig a fanyar, édeskés, nehezebb illatok ajánlottak. Mindenképp váltogatni kell a parfümöket, mert ha túlságosan sokáig használunk egy illatot, az orrunk teljesen hozzászokik és már nem érezzük.

Az illóolajok illatjegy szerinti osztályozása

Ezek az illatjegyek nincsenek matematikai pontossággal elhatárolva, így egyes esszenciák más csoportba is sorolhatók.

Fejillat (vagy csúcsillat): a parfüm legillékonyabb alkotóeleme, viszont, ez az első, amit megérzünk.
Ide tartozik többek között a Citrom, Narancs, Mandarin, Bergamott, Kajeput, Eukaliptusz, Grapefruit, Niaouli, Ravensara, Verbéna.

Szív illat: bár ezek is érezhetőek az első pillanattól kezdve, valódi mivoltukban csak 30 perc után bontakoznak ki. A kissé lágyabb szív aroma határozza meg, hogy a parfümöt mely kategóriába soroljuk. Illatcsaládok: Virágos, Ámbrás (keleties), Fás, Citrus, Ciprus, fougere (páfrány), és más családok: Gourmand, Vizes, Dohányos (tonka) vagy bőrös, Aldehides, Zöld, Ózondús.
Ide tartozik a Levendula, Ylang-ylang, Jázmin-bár az utolsó kettőt sokszor már az alap illatokhoz sorolják, továbbá Ánizs, Babér, Kardamom, Jázmin, Sárgarépa, Kamilla, Európai ciprus, Édeskömény, Geránium, Virgíniai cédrus, Citromfű, Zöld mandarin, Mirtusz, Neroli, Szegfűszeg, Szerecsendió, Oreganó, Osmanthus, Pálmarózsa, Feketebors, Menta, Petitgrain (keserűnarancs), Erdei fenyő, Rozmaring,Rózsafa, Nárdus, Kakukkfű, Tubarózsa, Ibolya, Zsálya, Rosa alba, Damaszkuszi rózsa, Teafa, Magnólia, Kubeba litsea.

Alap illat: pár óra múlva érződik, azonban az egész nap velünk marad. Erősíti a fej, illetve a szív illatot. Ide tartozik többek között az Ambrette (pézsmamályva), Benzoin, perubalzsam, Kasszia, Atlas cédrus, Frangipani, Fahéj, Tömjén, Gyömbér, Guajakfa, Nárcisz, Labdanum, Pacsuli, Vetiver, Szantálfa, Szantál Amyris, Mirha, Tonka, Vanília.

Illatrögzítők:
Ezek alapillatú esszenciák, melyek egyben aromarögzítő szerepet is töltenek be: Vetiver, Pacsuli, Guajakfa, Írispor, Atlaszcédrus. Egyesek ide sorolnak más rögzítő illatokat is: Rózsa, Vanília, melyek összetartják a többit. Ez utóbbi kettőről tapasztaltam hogy mintegy Yoli-joker-ként működik tehát bárhová bevethető, ugyanez igaz a Benzoin abszolútra is, sőt erre méginkább, de a kapható 10%-os oldatból nagyon sok kell, nem éppen tartós illatanyag. TANÁCSOM: Ha minden veszve látszik ezekkel – (nem együtt, csak valamelyikkel!) – megmenthető bármilyen parfüm, illatosító, deo, testvíz, szappan, bármi, az ára nem véletlenül drágább a többinél.
Most joggal kérdezhetnéd miért is húztam alá az illatjegy osztályozásánál néhány illóolajat. Ez lesz a következő cikk tartalma, első kreációmat fogom bemutatni, amely furcsamód a mai napig jobban tetszik minden későbbinél.

Egy nagyon izgalmas, kifinomult és érzéki parfüm készítését vezetem majd le (fotókkal és az alapanyagok részleteit tartalmazó táblázattal), amely egyszerűnek indult, végül mégis az eddig legnehezebben elkészíthető verzió lett belőle. Ennek ellenére kezdőknek is ajánlható hiszen én is kezdőként fogtam bele, de tudnod kell hogy a gyantás illatok (a nélkülözhetetlen alapillatok) injekciós tűt és fecskendőt igényelnek, és mivel én hármat is választottam közülük ezzel meg kell küzdened, de hidd el megéri mert a sikerélmény nem marad el, parfümöd tartós – az extraktumokkal vetekedő – minőségű lesz. A keleties változatok közül inkább az orientális irány mint az eastern, a szakirodalom az egzotikus, érzéki, meleg, mély, kéjes jelzőket aggatja rá, és jellemzően téli illat.
Azért ajánlom mert ugyan nagyon erőteljes illatkompozíció, mégis a megkérdezett 50 emberből (nők férfiak vegyesen) mind az 50-nek tetszett, mit mondták ütős mégis visszafogott, titokzatos és rendkívül elegáns hölgy illata, alapvetően a púderes, fás, egzotikus, érzéki jelzőkkel írták le, gyümölcsös kezdéssel és romantikus befejezéssel.


Két parfüm ihlette:
1.      Lorenzo Villoresi - Teint De Neige
2.      Viktor & Rolf - Flower Bomb
DE: egyikre sem hasonlít, inkább csak ezt az irányt képviseli, mert nem uralkodik a púderes illat (ez az én fejemben az csak idősebb nőknek való), az összhatás inkább rafináltan, kicsit gyümölcsösen és fásan púderes, ugyanis egy fiatal vagy középkorú hölgynek terveztem ezt az illatot (leginkább magamnak).  :)
Hogy a teljes igazság jelenjen meg, le kell írjam: alapvetően egyik fenti illat sem az enyém, tehát nekem nem tetszik igazán, a púderesek közül egy harmadik a kedvencem: Jimmy Choo, az alapvető ihlet innen jött, de mire készen lett már egyáltalán nem emlékeztet rá.


Amit ajánlani tudok: 2000 forintért küldök 10 ml-es mintát az illatból, akár postán is (a posta költség sem lehet több mint 1000 forint) így tényleg eldöntheted elkészíted vagy sem…

Amikor megszaglászod az illatokat sose hagyd hogy az első benyomás legyőzze a többit, éppen azért sikeredett ilyen hosszúra a cikk első része, hogy értsd az illat nem nyilvánul meg azonnal, több óra, vagy akár fél nap is kell neki hogy kinyíljon, fújd a csuklódra mindkettőt (külön!) és óránként ellenőrizd tetszik-e.. Meg fogsz lepődni annyira különbözik az első benyomás a későbbiektől.

Ha komolyan érdekel a parfümkészítés azt tanácsolom szaglászd meg ezt a két illatot, képzeld el fiatalabb verzióban és ha tetszik már készítheted is…

Mielőtt azonban belefognánk, ismerkedj meg az illatcsaládok osztályozásával:

·         Virágos (levendula, azálea, rózsa, jázmin, tubarózsa, ibolya, orgona, neroli, magnólia, nárcisz).
Változatok: virágos, csokros, virágos zöld, virágos-fás, virágos-gyümölcsös, zöld virágos. Jelentése: romantikus, finom, gyengéd, nőies.

·         Ámbrás vagy keleties (pézsmamályva vagy ambretta, fenyőtömjén, benzoin, eperubalzsam, mirha, szantál, opoponax).
Változatok: ámbrás-virágos , édes ámbrás, ámbrás-citrus, ámbrás-fás. Jelentése:
egzotikus, érzéki, meleg, mély, kéjes.

·         Fás (szantál, cédrus, vetiver).
Változatok: fás-tűlevelű, fás-aromás, fás-bőrös, fás- fűszeres, fás tengeri, fás-gyümölcsös. Jelentése: élénk, ösztönző, vonzó.

·         Citrus (citrom, mandarin, bergamott, petitgrain (keserűnarancs), édes narancs). Változatok: citrus- virágos, citrus-fűszeres, citrus-fás, citrus-aromás. Jelentése: üde, könnyed, élénk, fiatalos, frissítő.

·         Ciprus (bergamott, pacsuli, labdanum, zuzmó). Változatok: ciprus-virágos, ciprus-gyümölcsös, ciprus- aldehides, ciprus-zöld, ciprus-bőr. Jelentése: kifinomult, kiemelkedő, vibráló, hosszantartó.

·         fougere (páfrány) (nárdus, zuzmó, kumarin, vetiver). Változatok: fougere-ámbrás,fouge re- fűszeres,fougere-aromás,fougere-gyümölcsös.


Más családok: Gourmand, Vizes, Dohányos (tonka) vagy bőrös, Aldehides, Zöld, Ózondús…


Illatcsaládok részletesen, az alábbi oldalon:

Várlak a következő cikkemmel és köszönöm hogy elolvastad, írj nyugodtan ha van mit! :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése