2014. január 15., szerda

Csak tiszta forrásból - Halimbárium, avagy miért forduljunk a népi gyógyászat felé…

Mottó:
„csak tiszta forrásból”



Írásom az alábbi cikk elolvasása utáni első gondolatok: 
http://www.vasarnapihirek.hu/friss/a_kinaiak_mar_a_korhazban_vannak

A kínaiak már a kórházban vannak
„Kitört a háború a kínai orvosok miatt. Vagyis a kormány azon tervezete kapcsán, hogy legalizálja a keleti gyógyítók diplomáját. Az alternatív gyógymódhazai úttörője mérföldkőről beszél, míg a szakmai kollégium átgondolatlan,Európában példátlan lépésről, ami a betegbiztonságot veszélyezteti.”

Látjátok, az éremnek mindig két oldala van (ha nem több),egyrészről nem ismerik a mi étkezési, életmódbeli szokásainkat, hogyan tudnának akkor gyógyítani? (Jártam Kínában, alapjaiban más az a kultúra.) A  populációgenetika kutatásai azt mutatják,hogy sok gyógyhatású anyagra egészen másképpen reagálunk mint a távol-keleti ember. Aztán honnan tudjuk hogy az általuk forgalmazandó gyógynövények és más készítmények milyen területről kerülnek ki? A növénytermesztés során felhasznált anyagok minőségét nem ismerjük, Kína hatalmas vannak területek ahol nincs szabályozás.
Másrészről azoknak akik évek óta nálunk tanítanak igazán adhatnának működési engedélyt. Sokkal inkább arra lenne szükség hogy az egyetemek forduljanak a kínai gyógyítás felé és oktassák akár kiegészítő diplomaként,kizárólag hazájukban is elismert kínai szakembereket alkalmazva.

Emellett fontos hangsúlyozni hogy a népi gyógyítás újra felfedezése is napjainkban zajlik, és ez a tudás kihalófélben van. Fontossága kifejezhetetlen, hiszen ezzel élték túl őseink az elmúlt századokat és igensikeresen, hiszen mi itt vagyunk.
A gyógyítás terén saját értékeinkkel sem vagyunk tisztában, például olyan szaktekintélyek mint Dr Babulka Péter sehol nem kapnak teret, azt még megértem hogy a médián uralkodik a gyógyszeripar, de az interneten sem olvasni munkásságáról. Dr. Szalai Miklós gyógyfüves esperes hagyományát felkarolva működteti Halimba a Bakony délnyugati lábánál fekvő kis településen termesztett gyógynövényekből készült tea receptek forgalmazását. A Kisalföld és a Balaton-felvidék találkozásánál fekvő Halimbának és környékének igen gazdag gyógynövényflórája van.
http://www.halimbariumteak.hu/
http://halimbanatura-bolt.hu/?page_id=7
http://www.tarnics.hu/

Kincset érő tevékenysége hogy filmet forgat gyógyítókról bejárva székely és csángó területeket, mintegy utolsó látleletet nyújtva a még élő népi gyógyítás hagyományáról. Tanfolyamokat és táborokat tart,gyógynövénylexikon készít:
http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek
Legújabban már androidra is:
http://www.tarnics.hu/Elemek/herbindex_info.pdf

Idén szeptemberben kezdtem el gyógynövényismeretet tanulni szervezett formában, mindaz amit megtudtam több mint elkeserítő. Az Uniós csatalakozás előtt gyógynövény nagyhatalom voltunk, egyrészt ezt az ágazatot úgy dobták oda, hogy tudták a legalacsonyabb iskolai végzettségűek és a legszegényebbek a legfőbb gyűjtők, másrészt úgy hogy a nálunk termett és termesztett növények hatóanyag tartalma a legjobbak között van. Továbbá az Európában megtalálható gyógynövények 80%-a megterem hazánkban.
Egy sikerágazat romba döntése volt ez melyről alig hallunk. A legkeményebb lobbit a németek fejtették ki ellenünk,gyakorlatilag elérték hogy kizárólag alapanyag beszállítók lehessünk. Innen kell talpra állnunk, de ha a családok megértik hogy a gyógyszerek még ha egy problémát meg is oldanak, máshol a testben komoly kárt okozhatnak, na akkor talán lesz remény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése