2013. augusztus 22., csütörtök

Eljárás a fogyókúrás csodaszer miattMind az adóhatóságnál mind a fogyasztóvédelemnél eljárást kezdeményezett a Fogyókúra Forte tablettával kapcsolatban a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – tudatta az emberi erőforrások minisztere. Oláh Lajos független képviselő először januárban érdeklődött a parlamentben a fogyókúrás csodaszerről, amit, bár nincs engedély rá, számos csatornán reklámoznak. Balog Zoltán most másodszor válaszolt a képviselői kérdésre. A fogyókúrás tablettát széles körben reklámozzák a többi között az interneten. A forgalmazók egy hónap alatt 10-14 kiló fogyást ígérnek, és azt, hogy ha ez nem következik be, visszaadják a vevő pénzét.

A fogyasztó tabletta ára 7900 és 9900 forint között mozog. Ez honlaptól függ. Mindenki úgy érezheti, megéri, hiszen hozzáteszik, hogy a fogasztói ára amúgy 21900 forint lenne. Az egyre szaporodó vevői panaszokból az derül ki, hogy a várt eredmény gyakran elmarad, de a pénzt senki nem fizeti vissza.

Balog Zoltán egy hónapja azt válaszolta, hogy a tárca intézkedni fog a szükséges hatósági bejelentésekről. A miniszter akkor közölte: mivel a 30-asnál nagyobb testtömegindexű elhízottság betegségnek tekintendő, a betegségek kezelésére előállított termék pedig gyógyszernek, ezért a “Fogyókúra Forte és más hasonló csodaszerek forgalmazása engedély nélküli gyógyszerforgalmazást valósít meg”. Ez 2013. július 1-jétől a módosított Büntető törvénykönyv alapján szabadságvesztéssel is büntethető lesz, jelenleg pedig a gyógyszerrendészeti szabálysértés miatt az eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve hatáskörébe tartozik.

Közben drasztikusan nőtt a hamis gyógyszert vásárlók száma: 2010-ben 1, 2011-ben 2, 2012-ben pedig már a lakosság 4 százaléka. Hamis gyógyszer, aminek nincs engedélye és amelyben nem az a hatóanyag van, amit feltüntetnek a csomagoláson. Másrészt ide tartoznak az étrend-kiegészítők, teljesítményfokozók is, melyek forgalmazása engedélyhez kötött lenne, de az eladók letagadják, hogy gyógyszerhatóanyag van bennük – írja a Pénzcentrum.
Szerző: SD
Forrás: Hír24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése